Až do konce února máme ŠEJKOBRANÍ. Nenech si pláchnout 50% slevu a pořiď si drink, který máš nejradši. Stačí si vybrat.
Až do konce února máme ŠEJKOBRANÍ. Nenech si pláchnout 50% slevu a pořiď si drink, který máš nejradši. Stačí si vybrat.
Nepůjdeš od stolu, dokud to nesníš.
Nežer tolik.
Ježiš koukej na tu sousedovic Alenu, jak přibrala.
Tyhle věty nás provází od dětství. Skládají se jedna na druhou a budují v nás pocit, že jídlo není jen jídlo.
Po jídle toužíme a zakazujeme si ho (Já teď sladký nemůžu…). Věříme, že nám škodí (To si nedám, nevešla bych se do plavek.).
Jak dospíváme, přichází první diety. Jojo efekt. Hubnutí a přibírání. Přejídání k prasknutí. Výčitky a černé svědomí.
Přeučit se tenhle přístup k jídlu není jen tak. Ale jde to. Je to v hlavě. Já, ty i kdokoliv jiný můžeme začít vnímat jídlo jako kamaráda. Zase si ho užívat bez výčitek, ale i bez přejezení.
Jak?
„Do protažení, ne do bolesti,“ říkal můj tělocvikář na základce při rozcvičce. Myslím, že s jídlem je to podobně. Aby nám s ním bylo dobře, potřebujeme se vyhnout extrémům.
Ty extrémy jsou dva:
Řada z nás pendluje mezi oběma extrémy. Zajídáme stres. Přecpáváme se. Pak se to snažíme vyrovnat dietou, po které se zase vrhneme do přejídání. Divíme se, že jdou kila nahoru. A tak znovu a znovu.
Jídlo nás úplně zbytečně stresuje.
Jak se ale vyhnout extrémům? Nemusíš být blázen do zdravé výživy. Stačí si najít svůj střed. Vyváženou a udržitelnou stravu, která ti bude dělat dobře.
Vyvážená a udržitelná strava. Asi si říkáš, že to se snadno řekne, ale těžko udělá.
Jenže ono to vůbec není těžké. Vyvážená strava neznamená nekonečné počítání živin a kalorií ani mísu brokolice k večeři.
Co tedy znamená vyvážená strava?
Prostě se cítíš dobře. Dokážeš si říct: Teď mám dost.
Udržitelným vztahem k jídlu se zabývá například iniciativa Intuitive eating. Ta říká:
Respektuj svůj hlad. Respektuj svou sytost.
Co to znamená?
Že nemusíš dojíst nedělní oběd. Nemusíš do sebe naládovat 3 chody, když na ně nemáš místo. Jídlo ti neuteče, žiješ v dostatku, dobrý oběd si můžeš dát i zítra.
Škrtni všechna „tohle nesmím“ a „tohle musím“. Ptej se sebe: Mám dost? Pokud ne, najím se. Pokud ano, nesnažím se do sebe jídlo nacpat.
Klidně pusť z hlavy „osvědčené rady“. Že musíš 3krát nebo 5krát denně jíst? Že máš držet přerušovaný půst? Radši pozoruj, co sedí tobě osobně. Podle toho se řiď.
Tak jednoduché to je.
Až si z toho vytvoříš návyk, stačí se jen občas zamyslet nad tím, co máš na talíři. Jsou to čerstvé suroviny, nebo polotovary? Rychlé cukry, nebo pořádný základ?
Studie univerzity Palackého v Olomouci zkoumala stravovací návyky dětí a náctiletých. Ukázalo se, že si 29 % mladých uvědomuje, že jedí nezdravě, ale mají pro to své „důvody“. Možná se v nich najdeš, ale každý z nich dokážeš vyvrátit:
Výmluvy překonané, jdeme vytvořit tvůj udržitelný jídelníček! Do začátku stačí dodržovat 4 jednoduchá pravidla:
1. Jez jen do syta. Když máš dost, stačí.
2. Používej kvalitní základní potraviny.
3. Hýbej se. Každý den se aspoň projdi.
4. Nešiď spánek.
Co ještě ti může pomoct?
Zkus zkoumat svůj hlad:
„Často jde jen o zástupný projev nějaké vaši potřeby, kterou jen nevnímáte. Je možné, že místo jídla potřebujeme něco jiného: odpočinout si, nebo se naopak rozpohybovat, a tím získat potřebnou energii,“ říká psycholožka Kamila Thiele.
My v KetoLife fandíme low carb stravování, které je založené na snížení příjmu sacharidů. Sedí nám právě proto, že v něm není žádný hlad ani přecpávání.
Jíš, když máš hlad. Jíš s chutí. Jen do sebe neláduješ spousty cukrů.
Takový jídelníček má spoustu výhod:
Někdo zvládne stáhnout sacharidy ve stravě na úplné minimum a cítí se dobře. Nám stačí kolem 150 g na den. A ty si můžeš low carb jídelníček nastavit čistě podle sebe.
Proto jestli hledáš udržitelný jídelníček, doporučujeme low carb zkusit. Zvlášť v začátku ti pomůžou naše low carb dobroty.
Možná budeš svůj vyvážený jídelníček chvíli hledat. Možná máš s jídlem trochu komplikovaný vztah. Ale neboj, ono si to sedne. Nepřestávej zkoušet, hledat a vyvažovat. Zvládneš to.
Zdroje fotek: archiv KetoLife a Pexels.com