To si nesmíš nechat ujít. Všechny naše snídaňové kaše teď nakoupíš s 50% SLEVOU! Vyber si tu svou.
To si nesmíš nechat ujít. Všechny naše snídaňové kaše teď nakoupíš s 50% SLEVOU! Vyber si tu svou.
Bez lepku, gluten free, bezlepková dieta. To jsou pojmy, které v posledních letech zaznívají ze všech stran. Proč zrovna lepek? Škodí ti? A má smysl ho vyřadit? Udělej si s námi jasno. Přečti si článek bez domněnek a mýtů.
Lepek patří do lidské stravy od dob, kdy člověk zjistil, jak si vypěstovat obživu. Proč jsme ho teď, o tisíce let později, začali vyhánět z jídelníčku?
Odpověď je jednoduchá: Všeho moc škodí. V dnešní době je lepek i tam, kde tě to možná překvapí – v sirupech, ve zmrzlině, v masných výrobcích,… Má totiž tu výhodu, že doslova lepí, drží potraviny pohromadě.
Ani mouka není stejná jako dřív. Současná pšenice je vyšlechtěná tak, aby obsahovala co nejvíce lepku, a při výrobě klasické bílé mouky se z ní před mletím odstraňuje obal a klíček.
Sečteno a podtrženo, dnešní strava je jiná než před tisíci let – obsahuje mnohonásobně víc lepku.
Lepek ale ve skutečnosti není takový padouch, jak tvrdí řada sportovců a celebrit. Je pravda, že jde po kravském mléce o druhý nejčastější potravinový alergen, ve skutečnosti ale škodí jen lidem, kteří jsou:
(Podrobnosti o jednotlivých formách senzitivity na lepek uvádí například Institut moderní výživy.)
Běžnému člověku lepek neškodí, proto není nutné ho z jídelníčku vyřadit.
„Pokud člověk netrpí nějakým chronickým problémem vůči lepku, není třeba lepek úplně vyřazovat ze stravy. Vždycky se bude jednat o kvalitu a množství, to vidím jako problém číslo jedna. I podle nejnovějších studií bude z vyřazení lepku profitovat “jen” okolo 5 % populace,“ říká výživový poradce Jiří Skála, který se s dotazy na škodlivost lepku setkává skoro denně.
Možná znáš ve svém okolí někoho, kdo díky bezlepkové dietě zhubl, zbavil se akné, suché kůže a cítí se celkově fit. To je možné a nepopíráme to. Čím si to vysvětlit?
A navíc: každý z nás je jiný. I naše Janina má za sebou bezlepkovou a bezmléčnou dietu a zjistila, že jí vyhovuje:
„Ke GFCF dietě mě nečekaně přivedly závažné střevní potíže mé kojené dcery. Takže jsem pátrala po všech možných zdrojích, knížkách, zkušenostech a výsledkem bylo vyřazení mléka i lepku z mého jídelníčku. A přesně ve stylu „všechno zlé je pro něco dobré“ jsem tím zároveň přišla na to, jaké jídlo dělá dobře mně.
V současné době lepek striktně z jídelníčku nevyřazuji, ale pečivo, klasické cereálie a podobné věci základ mého jídelníčku určitě netvoří.“
Pokud ti například pečivo nedělá dobře, může to být lepkem, ale nemusí. Problémy se zažíváním a bolesti můžou způsobovat běžné složky potravy, které se skrývají pod zkratkou FODMAP (z ang. Fermentable, Oligo-, Di-, Mono-saccharides and Polyols). O tomto tématu ti řekneme víc v jednom z příštích článků.
Co si z toho vzít? Vyzkoušej, co sedí tobě, a rozhodně neber žádný článek o lepku (ani tenhle) jako dogma.
Chceš zkusit omezit lepek? Asi pro tebe bude nejtěžší začátek, ale pak už to půjde samo. Nejdřív se musíš zorientovat v tom, co vlastně lepek obsahuje.
Potraviny obsahující lepek
Ale pozor, může být i v polotovarech a průmyslově zpracovaných produktech, třeba v párcích, salámech, ale i jogurtech.
Bezlepkové potraviny
Nekupuj ale všechno, na čem je nápis „bez lepku“ nebo „gluten free“. Řada bezlepkových potravin sice neobsahuje lepek, ale zato do tebe nadávkuje umělá aditiva a cukry. To by se tvůj jídelníček moc neodlehčil.
Dobrá otázka. Mezi nízkosacharidovými potravinami KetoLife najdeš spoustu bezlepkových možností. A přitom ti tu říkáme, že lepek nutně vyřazovat nemusíš. Jak to tedy je?
Chceme, aby měl každý možnost výběru.
Jak jsme zmínili, v dnešní době jíme lepku víc než kdy dřív. Proto není na škodu trochu ubrat. A když se pro to rozhodneš (nebo musíš vyřadit lepek ze zdravotních důvodů), najdeš u nás dost jídel, která:
Prostě jsme tu pro tebe, ať se rozhodneš pro jakýkoliv způsob stravování. Tak si nech chutnat.
Foto: pexels.com, archiv KetoLife