Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
KetoLife Menu

Klasické těstoviny jsou ze 75 % sacharidy. Zato ty proteinové…

5 měsíců jsem žila v Neapoli. A místní kuchyně, té se prostě nedá odolat. Hlavně těstovinám.

Jeden den jsem ochutnala spaghetti, druhý farfalle, třetí fettuccine… Jenže pak jsem se zvedla od oběda, šla se projít po památkách a do hodiny jsem měla hlad.

Jak to?

To je jednoduché. Klasické těstoviny obsahují především sacharidy – podle kalorických tabulek tvoří sacharidy 75 % hmotnosti těstovin. Proto je tělo rychle stráví a moc mu toho z nich nezůstane.

Jestli vyznáváš lowcarb nebo prostě jen nechceš svoje tělo ládovat sacharidy, asi to pro tebe není dobrá zpráva. Ale neboj, těstoviny z tvého jídelníčku nemusí zmizet. Vím o variantě, která chutná stejně, ale místo sacharidů obsahuje spoustu proteinů.

Článek ti zabere jen 2 minuty

Bára Nováková

Proteinové těstoviny: Bílkoviny místo sacharidů

Je to tak, mluvím o proteinových těstovinách. S nimi doplníš tělu živiny, které tě zasytí.

Jaké? Bílkoviny a vlákninu.

Proteinové špagety obsahují:

  • o 60 % méně sacharidů
  • 30 % vlákniny
  • 30 % proteinů

Vláknina ti v žaludku nabyde, a díky tomu tě zasytí. Bílkoviny jsou důležité pro svaly a pro regeneraci celého těla, takže ti proteinové těstoviny přijdou vhod po plavání, běhu nebo hodince v posilce.

CrossFit atletka a trenérka Andrea SkolkováProto si je oblíbila i naše ambasadorka, CrossFit atletka a trenérka Andrea Skolková:

Z tréninku do práce, z práce na trénink. Jsem pořád v pohybu a moje tělo potřebuje kvalitní živiny. Mám ráda jednoduché a kvalitní jídlo, jako právě KetoLife těstoviny, díky kterým nedělám kompromisy. A zbyde mi tak čas na to, na čem fakt záleží. :)

Poklad jménem semolina

Možná tě napadá: čím to je, že se složení klasických těstovin a proteinových těstovin o tolik liší? Vždyť je to jen mouka, voda, vajíčko, ne?

No vidíš, a právě mouka je základ. My do proteinových těstovin používáme semolinu. Jde o mouku z tvrdé pšenice, která se nerozvařuje, obsahuje víc bílkovin a má nižší glykemický index. To znamená, že ji tělo tráví delší dobu, a tak nemáš hned hlad.

Mouka z tvrdé pšenice je základ.

Navíc jsme do těstovin přidali pšeničné proteiny, pšeničnou a akáciovou vlákninu i psyllium. Však se mrkni na složení.

Znáš rizoto z těstovin?

Jestli teď právě přemýšlíš nad příštím obědem, určitě vyzkoušej rizoto. Ale ano, pořád mluvím o těstovinách! Kromě proteinových špaget tu totiž máme i dobrotu jménem risoni. Vypadají jako rýže, dají se použít jako rýže, ale nejsou rýže. Jsou to proteinové těstoviny.

Rizoto z proteinových těstovin je vy-ni-ka-jí-cí!

Zkus třeba rizoto s cuketou, žampiony a parmazánem. Chutná báječně. Nebo risoni přisyp do polévky, zahustíš ji a dostaneš plnohodnotné hlavní jídlo.

Ochutnej a zamiluješ se

Co si z dnešního článku odnést?

Především to, že i tvá oblíbená jídla mají zdravější varianty. Nemusíš se jich hned vzdávat, stačí se porozhlédnout, jestli to nejde líp. A v případě těstovin to naštěstí jde.

Foto: Unsplash (Nadya Spetnitskaya), archiv KetoLife, archiv Andrey Skolkové

Pojďme zůstat v kontaktu

Chystáme spoustu novinek, článků a dalších zajímavostí. Tak nám nech svůj e-mail, ať o ně nepřijdeš.